A bőr minden ember esetében másképp öregszik, ezáltal az öregedés jelei rendkívül különbözőek lehetnek. De mik is valójában az öregedés jelei?

  • a bőr szárazsága
  • a bőr elvékonyodása
  • ráncok kialakulása és mélyülése
  • a természetes ragyogás elvesztése
  • a bőrtömörség és a feszesség csökkenése, a bőr megereszkedése
  • a bőr rugalmasságának csökkenés, petyhüdtté válása
  • a pigmentfoltok kialakulása
  • a hajszálerek megjelenése

Bőrszárazság

A faggyú- és verejtékmirigyek működésének csökkenése következtében a hám már kevésbé tudja megtartani a vizet és szárazabbá válik, ráadásul a zsírtartalma is csökken. A bőr fénytelenné, fakóvá válik, korábbi simasága, bársonyossága megszűnik, a ráncok jobban látszanak. A bőrszárazság főleg a téli időszakban viszketést és következményes irritatív bőrgyulladást okoz.

A bőr elvékonyodása

A hám alapi sejtjeinek osztódási sebessége és a szarusejtek leválása lassul. Így ugyan a szaruréteg vastagabb lesz, de az alatta lévő rétegek vékonyabbak lesznek. A hám emiatt összességében vékonyodik, ami nőkben tízévente 8-10%-ot jelent. A fibroblasztok mennyisége és aktivitása is csökken, amely az általuk termelt kollagén rostok, rugalmas rostok és az alapállomány mennyiségének csökkenésében nyilvánul meg. Emiatt nőkben az irha vastagsága is csökken tízévente 8-10%-al.

Ráncok kialakulása és elmélyülése

A finom ráncok megjelenése az arc különböző részein már 25 éves kortól tapasztalható. A mimikai ráncok az arc leggyakoribb mozgásainak megfelelően alakulnak ki. A külső szemzugnál és az alsó szemhéjnál kialakulókat nevetőráncoknak vagy szarkalábaknak nevezzük. A homlok ráncai vízszintes vonalakként válnak láthatóvá. A szemöldökök közötti, függőleges vonalakat a szemöldökráncolás alakítja ki. A ráncok másik típusa a statikus ránc. Legismertebb képviselőjük az orr és a szájzug közötti, nasolabiális ránc. A szemöldökök között ráncok kialakulásban is szerepet játszanak. A ráncok idővel mélyebbé válnak, és gyakran járnak együtt a feszesség csökkenésével, majd ahogy a bőr egyre érettebbé válik, a rugalmasság csökkenésével. A ráncok egy harmadik csoportja a rugalmas rostok szakadási vonalai mentén jön létre, leggyakrabban a száj környékén. További ráncok képződnek még az arc bőrének petyhüdtté válásával is az orcákon, az állkapocsíven, az alsó szemhéjakon. A nyak bőrének petyhüdtté válásával vízszintes ráncok jelennek meg.

A bőr természetes ragyogásának elvesztése

A bőr megújulási folyamata lelassul és egyenetlenné válik, a keratinnal telítődött, elhalt hámsejtek csak lassabban válnak le a bőrfelszínről. Ezért a fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen, helyenként érdes és durva tapintatú, pigmentfoltos arcszín.

A bőrtömörség és feszesség csökkenése, valamint a bőr megereszkedése

A bőrtömörség romlásában az irhában található kollagén rostok mennyiségének csökkenése és szerkezetének megváltozása, valamint a hialuronsav mennyiségének csökkenése játszik szerepet. A feszesség vesztés az egész arc jellegét egyértelműen megváltoztatja, de néha nehéz megmondani, hogy pontosan mi az, ami más lett. A bőr megereszkedése miatt az arc körvonalainak határozottsága csökken, amely leginkább állkapocs ív megereszkedésén látható. Az arc szomorú, fáradt tekintetű még akkor is ha a „tulajdonosa” nem is az.

A bőr rugalmasságának csökkenése és petyhüdtté válása

A rugalmasság romlásához hozzájárul a hám elvékonyodása, a hámba nyúló papillák ellaposodása és ezáltal a hám-irha határ hullámos szerkezetének elsimulása, a kollagén és a rugalmas rostok károsodása. A hám-irha határ elsimulásának következtében a hám mérete meghaladja az irháét. A megnyúló, rugalmasságát vesztett és a gravitációnak engedelmeskedő hám meggyűrődik és petyhüdtté válik. Ennek jeleként jelennek meg a szem alatti táskák, a lógó szemhéjak

Pigmentfoltok

30 éves kortól változások állnak be a bőr pigmentációjában, amely részben a lelassult sejtmegújulás miatt alakul ki. A bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, valamint a napfény és a levegő hatására oxidálódott faggyú, amelytől az arcbőr egyenetlen barnává, barnásszürkévé válik. Az öregségi foltok leginkább a fénynek kitett bőrfelületeken jelentkeznek: az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kéz bőrén. A májfoltok megnövekedett melanin termelés és lerakódás jelei, kialakulásukra az UV sugárzás és a genetikai hajlam jelenti az alapot, amelyet hormonális hatások – fogamzásgátló tabletta szedés, terhesség, hormonpótlás – befolyásolnak.

Hajszálerek

Az idős, elvékonyodott bőrön az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon, ritkábban az állon, vastagságtól függően pirosas vagy kékes színű, változatos rajzolatot adó hajszálerek tűnnek át.

Minden ember másként öregszik, ezért az egyes jellemzők egyeseknél erősebben, míg másoknál gyengébben mutatkoznak meg. Egyes emberek ráncosabbak, míg másoknak több foltjuk van vagy láthatóabbak az ereik.

Ezáltal nehéz általános ápolási tippet adni. Kezelés előtt minden esetben teljes körű bőrdiagnosztikát végzek mely után  összeállítunk egy személyre szabott kezelési tervet.

A BABOR professzionális termékeivel, valamit elektrokozmetikai kezelésekkel garantáltan sikerrel vehetjük fel a harcot az öregedés látható jeleivel.