Ahhoz, hogy megtaláljuk a számodra legmegfelelőbb, kezelést, bőrápolási rutint, az első lépés a bőrdiagnosztika.

Bár anatómiailag minden bőr felépítése és működése azonos, rengeteg egyéni tényező befolyásolja az állapotát. Szinte az összes külső (pl. időjárás, mechanikai hatások, környezeti ártalmak, kozmetikumok stb.) és belső (pl. genetika, gyógyszerek, anyagcsere, hormonháztartás, általános egészségi állapot stb.) faktor hatással van rá, ezért nincs két egyforma bőr. Ennek ellenére bizonyos tünetek, tünet együttesek gyakran kéz a kézben járnak, és ezen közös tulajdonságok alapján a kozmetikában általában öt alapbőrtípust különböztethetünk meg. Ezek a normál, a seborrheás/zsíros, az alipikus/száraz, a kombinált, és a vízhiányos bőrtípusok. Bár az utóbbi inkább bőrállapotot jelöl, mint bőrtípust, mivel a vízhiány az összes alap bőrtípusra jellemző gyakori tünet, míg önálló bőrtípusként csak nagyon ritkán találkozhatunk vele.

Az alap bőrtípusok kialakulásában három tényező játszik fontos szerepet a genetika mellett: a bőr hidratációja, a faggyúmirigyek működése, és a bőrfelszíni emulzió állapota.

Ez utóbbi a bőr védelméért felel – biztosítja a bőr megfelelő mértékű hidratációját és a mikroorganizmusok elleni védelmet. Ha a vizes (természetes vízmegkötő faktorok + verejték, savköpeny) és zsíros fázisa (faggyú és ceramidok) tökéletes egyensúlyban van, akkor normál bőrről beszélünk.

A NORMÁL BŐR

A legritkább bőrtípus, olyannyira, hogy a pubertáskor után már nem is nagyon találkozhatunk optimálisan működő bőrrel. Egy megfelelő rutinnal természetesen bármely bőrtípussal meg lehet közelíteni a normál bőrállapotot, de bőrtípus szempontjából továbbra is enyhén seborrheás vagy mérsékelten száraz bőrökről beszélünk.

A SEBORRHEÁS/ZSÍROS BŐR

seborrhea faggyúáradatot jelent – akkor alakul tehát ki, ha a faggyúmirigyek túlműködése miatt a normálisnál több faggyú ürül a szőrtüszőbe, majd onnan a bőrfelszínre. A seborrheás bőrök kialakulásának hátterében gyakran örökölt hajlam, hormonális zavar, belső elválasztású mirigy zavar, stressz, vagy emésztési probléma áll. Kétféle seborrheás bőrről beszélhetünk, az egyik a korpás seborrheás bőr, amely esetében a faggyú nehezebben ürül, a bőr érdes felületű, hámlik, matt, fénytelen vagy enyhén felfénylő, míg az olajos seborrheás bőr igazi diszkógömbként fénylik, és a mitesszerek a legkisebb nyomásra is könnyen ürülnek. Öröm az ürömben, hogy az olajos szeborreás bőrök jóval később kezdik csak az öregedés jeleit mutatni. Mindkét típusra jellemző a sápadt/sárgás, fakó/szürkés arcszín, míg az orr környéke és az orr melletti terület gyakran piros a hajszálértágulatok miatt. A pórusok többsége tág, fekete és fehér fejű mitesszerek egyaránt jellemzőek.

A rosszul megválasztott kozmetikumok nagy mértékben ronthatják a zsíros bőrök állapotát, a túlzottan mattító, szárító termékek még több faggyútermeléshez vezethetnek.

A faggyúműködés normalizálása és megfelelő peeling nélkül a bőrlégzés gátolttá válik, a bőr felszínén lévő, természetesen előforduló baktériumok aktivizálódnak, és gyulladáskeltő anyagok szabadulnak fel. Mivel a szaruképzés ilyenkor szintén fokozott, a megvastagodott szaruréteg akadályozza a faggyú ürülését, és ha nem tud rendesen ürülni, faggyúcsapda, azaz mitesszer alakul ki. Ha a mitesszer begyullad, akne keletkezhet. A zsíros bőr leggyakoribb bőrproblémái tehát a vízhiány, a tág pórusok, a mitesszerek, a hajszálértágulatok, a rozacea, és az akne.

Ha a rendszeres kozmetikai kezelés és az otthoni  a jó szépségápolási rutin ellenére is makacs bőrproblémákkal küzdesz, fontos, hogy minél előbb szakemberhez fordulj (bőrgyógyász, endokrinológus, nőgyógyász stb.), ugyanis valószínűleg egyéb, belső okok állnak a háttérben. Egy jó rutin sokat tehet a bőrödért, de belső kezelés nélkül nem tud elbánni az olyan komoly bőrproblémákkal mint például a gyulladt akne, az ekcéma, vagy a dermatitisz, a késedelmes kezelésnek pedig maradandó következményei lehetnek.

Ha szeretnéd pontosan megtudni milyen a bőrtípusodat és  szeretnél egy személyre szóló otthoni bőrápolási rutint kialakítani, várlak szeretettel.