A szakértők szerint az arcbőr öregedését 80%-ban a napfény okozza! Ezt fénykárosodás okozta bőröregedésnek hívják.

Tünetei a mély ráncok, a pigmentfoltok és a telangiectasiák (seprűvénák, azaz a láthatóvá váló, kitágult bőr alatti apró vérerek). Ez a típusú idő előtti öregedés minden a napfénynek gyakran kitett bőrfelületet érint: az arcot, hátat, kezet, alkart és dekoltázst. Az UVB- és UVA-sugarzás drasztikus mértékben módosítja a bőrsejteket, tönkreteszi a kollagént és az elasztint, és rákos daganatok kialakulásához vezethet.

Mit tegyél, hogy óvd a bőröd?

  • Kerüld a napfényt abban az időszakban, amikor a napsugárzás a legerősebb. Minél magasabban jár a nap az égen, annál erősebb az ultraibolya-sugárzás. Nyáron ez az időszak 11-től délután 4-ig tart.
  • Ne maradj sokáig a napon azzal nyugtatva magad, hogy magas faktorú naptejet használsz. Ezen termékeknek nem az a célja, hogy segítségükkel tovább maradhassunk a napon, hanem az, hogy a napon tartózkodás alatt csökkentsék a napsugárzás okozta kockázatokat.
  • Általánosságban nem tanácsos az egész napot a strandon tölteni.
  • Használj tökéletes fedést biztosító, erős UV-szűrővel ellátott napszemüveget, széles karimájú kalapot és laza, lehetőleg hosszú ruházatot (hosszú ujjú póló és rövidnadrág vagy nadrág). Ne feledd, hogy a ruha, különösen a sötét színű ruházat a leghatékonyabb módja a védekezésnek.
  • Ne bízz az első benyomásban. Mivel a forróságérzetet az infravörös sugárzás adja, nem pedig az UV-sugárzás, könnyen előfordulhat, hogy anélkül is leégsz, hogy úgy éreznéd, túl sokat voltál napon (például egy hajón, vagy egy felhős nyári napon a szabadban).
  • A hegyekben kifejezetten alacsony hőmérséklet esetén is veszélynek vagyunk kitéve. Sőt, minél magasabban vagyunk, annál kevésbé érvényesül a légkör által kínált védelem, így a napsugárzás is erősebb a hegyekben (a bőrt érő UVB-sugárzás mértéke 300 tengerszint feletti méterenként 4%-kal nő). Ráadásul a hó fényvisszaverő hatása miatt még nagyobb mennyiségű ultraibolya-sugárzás éri a bőrt (a hó az UV-sugarak 80%-át képes visszaverni).
  • Ne hagyd, hogy a szél és a víz megtévesszenek: ezek a hőérzet csökkentésével elnyomják az infravörös sugárzás által indukált figyelmeztető jeleket, pedig az UV-sugárzás mindeközben ugyanolyan erős!
  • Az, hogy szürke az ég, még nem jelenti, hogy félvállról vehetjük a nap elleni védekezést. Ráadásul a felhőkön sokkal több UV-sugárzás jut át, mint infravörös sugárzás vagy látható fény. Ettől ugyan kevésbé lesz meleg, és kevesebb lesz a fény is, de az ultraibolya-sugárzás veszélyei mit sem csökkenek.
  • Bizonyos gyógyszerek fény érzékenyítenek, ezért fontos, hogy kérd ki az orvos vagy gyógyszerész tanácsát.
  • Sose menj napra miután parfümöt használsz.

És ami a legfontosabb mindig, tehát ősszel és télen is mindig használj fényvédőt!